به گزارش اداره کل روابط عمومی و بین الملل شورای اسلامی شهر تهران، محمد سالاری، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران با حضور در منطقه 7 شهرداری تهران ضمن بازدید از پروژه های شهرسازی این منطقه در دیدار با شورایاران این منطقه، شورایاری ها را به عنوان بازوان توانمند مدیریت شهری توصیف کرد و گفت: تشکیل شورایاری ها تجربه ای جهانی منبعث از کاری علمی است که در شهرداری تهران شکل گرفت و امروز به بلوغ فکری خود رسیده است.
وی با اشاره به پیگیری راه اندازی شورایاری ها در سایر کلانشهرها توسط مدیریت های شهری آن شهرها ادامه داد: امروز این ادعا وجود دارد که مدیریت شهری تهران در این حوزه تجربه خوبی را دارد تا جایی که می تواند در تصمیم سازی های مدیریت شهری از خود شهروندان استفاده کند.
سالاری اظهار داشت: یکی از مهمترین ماموریت های مدیریت شهری حضور در محلات است و امروز شهرداران مناطق می دانند که اداره محلات و شهرها بدون کمک شهروندان و شورایاری ها امکان پذیر نیست.
وی با اشاره به نکات بیان شده توسط شورایاران منطقه 7 در خصوص بهبود کیفیت زندگی شهروندی اظهار داشت: بسیاری مشکلات موجود شهر در قالب مشکلات شهرسازی و معماری می گنجد این در حالی است که از دیر باز این حوزه در مدیریت شهری مغفول مانده بود.
وی با اشاره به تشکیل کمیسیون معماری و شهرسازی در دور چهارم شورای اسلامی شهر تهران اظهار داشت: امروز همه اذعان می کنند که یکی از تصمیمات خوب شورا در این دوره تشکیل کمیسیون معماری و شهرسازی است.
وی در ادامه به تشریح برخی مشکلات شهری پرداخت و اظهار داشت: یکی از تهدیدهای ملی که در شهر تهران نیز وجود دارد بافت فرسوده است و چون مشکلات مربوط به این بافت به یکباره رخ می نمایاند سبب مغفول ماندن آن شده است در حالی که سایر مشکلات به صورت تدریجی شهر را درگیر می کند.
وی نوع فرسودگی بافت فرسوده شهر تهران را فرسودگی تمام عیار ارزیابی و تصریح کرد: ریزدانگی، ناپایداری و فرسودگی بافت به صورت همزمان در این گونه بخش های شهر دیده می شود.
سالاری در خصوص اقدامات انجام شده در خصوص احیای این بافت اظهار داشت: اقداماتی که تاکنون برای احیای این بافت رخ داده است توسط شهروندان انجام شده در حالی تاکنون اتفاق خاصی در نتیجه اقدامات شهرداری و دولت در این بافت رخ نداده است.
عضو شورای شهر تهران کارهای فرهنگی انجام شده در این خصوص را مناسب ارزیابی کرد و گفت: با اقدامات فرهنگی انجام شده شاهد افزایش چند برابری نوسازی و احیای بافت فرسوده در شهر هستیم با این حال باید نگاهی کامل به موضوع نوسازی بافت فرسوده داشت.
وی از تدوین لایحه ای با هدف احیای بافت فرسوده خبر دارد و گفت: برای تشویق نوسازی در بافت فرسوده باید پروانه ای صادر که عوارض آن صفر باشد.
رئیس کمیسیون شهرسازی با تاکید بر اینکه دولت مکلف است در زمینه احیای بافت فرسوده کارهای لازم را انجام دهد، اظهار داشت: متاسفانه امروز سازمان تامین اجتماعی در این موضوع دریافتی دارد در حالی که عملا هیچ کاری در این بافت انجام نمی دهد، به همین خاطر جلسات متعددی برگزار شده است.
سالاری دیگر راهکار احیای بافت فرسوده را باز کردن معابر و گذرهای شهری دانست و تصریح کرد: با گشایش گذرگاههای حدود 40 درصد از مشکلات بافت فرسوده برطرف می شود ضمن اینکه اگر نخواهیم اجازه دهیم که بارگذاری اضافه ای در این بافت انجام شود باید در مناطق جنوبی تسهیلات خاصی در نظر گرفته شود.
وی در ادامه به موضوع حرکت شهرداری ها به سوی ایجاد درآمد پایدار اشاره کرد و گفت: بر اساس اهداف مشخص شده مدیریت شهری باید سیاستگذاری هایی را داشته باشد که به سمت ایجاد درآمد پایدار برای اداره شهر برود این در حالی است که امروز بیش از 80 درصد درآمدهای شهر از منابع غیر پایدار تامین می شود.
وی در ادامه به موضوع سرانه ها اشاره کرد و گفت: هیچ گاه نمی توان شهر را به صورت جدا از محدوده تصور و برای آن برنامه ریزی کرد چرا که شاهد هستیم ساخت و سازهای اطراف شهر تهران سبب کاهش سرانه های شهر شده است.
سالاری تصریح کرد: هم اکنون در حدود 50 درصد از جمعیت روزانه شهر تهران از شهرها و مراکز جمعیتی اطراف شهر تهران وارد شهر تهران می شوند ضمن اینکه برخی افراد نیز به صورت فصلی و به صورت کامل در شهر اسکان پیدا می کنند.
وی در ادامه بر لزوم ساماندهی و برنامه ریزی برای شهر تهران و حومه آن به صورت همزمان تاکید کرد.
این عضو شورای شهر تهران در ادامه به موضوع ساماندهی سیما و منظر شهری تاکید کرد و گفت: ساماندهی سیما و منظر شهری به عنوان یکی از راهبردهای 17 گانه شهر تهران موضوعی است که متاسفانه در گذشته به آن توجه نشده است.
وی با بیان آینکه آنچه امروز شاهد آن هستیم تنها برگرفته ای ناقص از مدل های اجرا شده در سایر کشورها است، گفت: سیما و منظر شهری موضوعی است که برای ایجاد آرامش در شهر به وجود می آید این در حالی است که به دلیل عدم وجود عقلانیت به خاطر انتقال و اجرای ناقص مدل های شهرسازی شاهد حالت نابه هنجار کنونی در شهر هستیم.
سالاری با تاکید بر لزوم توجه به حقوق اشخاص در ساخت و سازها گفت: متاسفانه در حالی امروز در نما سازی دخالتی وجود ندارد که در خصوص مکانهای واقع در داخل ساختمانها نظرهای مختلفی اعمال می شود و این موضوع سبب شده است که شهر تهران تبدیل به شهری بی هویت در این زمینه شود.
وی با بیان اینکه شهرسازی تجلی باورهای شهروندان است، گفت: ساماندهی سیما و منظر شهر سبب ایجاد آرامش در شهر شده و حتی می تواند زمینه ساز کاهش بسیاری از جرم ها را در شهر شود.
وی با اعلام اینکه شورای شهر در دوره چهارم با شناسایی این مشکل برای اصلاح آن وارد عمل شد گفت: با توجه به اینکه نما موضوعی کیفی و محتوایی است و به صورت دستوری نمی توان آن را ایجاد کرد معاونت معماری و شهرسازی در حال تهیه احکامی در این خصوص است تا برای تصویب به شورای شهر ارائه کند.
سالاری با بیان اینکه این موضوع تنها با ارائه چند سرفصل قابل ساماندهی نیست، گفت: معماری ایرانی و اسلامی یعنی ایجاد شهری که برای طبیعت، اقلیم، محیط و شهروندان احترام قائل است.
وی با اشاره به تشکیل کارگروهی در این زمینه توسط شهردار تهران گفت: نباید ساماندهی سیما و منظر شهر به تاخیر بیافتد چرا که تاخیر در این موضوع سبب ایجاد ناهنجاری می شود و ما امیدواریم شورایاری ها نیز بتوانند این فرهنگ سازی را انجام دهند.
سالاری در ادامه به موضوع احصا مغایرت های طرح تفصیلی و طرح جامع اشاره کرد و گفت:از مهمترین موضوعاتی که در طی یک سال اخیر در کمیسیون معماری و شهرسازی شکل گرفت موضوع احصا این مغایرت ها بود.
وی با بیان اینکه این مغایرت ها می بایست اصلاح می شد، اظهار داشت: با توجه به اینکه اصلاح یکباره این مغایرت ها سبب ایجاد برخی از تبعیض ها بین شهروندان می شود از وزارت راه و شهرسازی خواسته شد تا به یکباره این اتفاق رخ ندهد و برای اصلاح آن طی کاری کارشناسی شده انجام گیرد که مورد موافقت وزارت راه و ترابری قرار گرفت.