نشست کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران با دفاتر خدمات الکترونیک شهر با حضور اعضای شورای اسلامی شهر تهران در این شورا برگزار شد.
محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه بررسی موضوعات مرتبط با دفاتر خدمات الکترونیکی شهر از نخستین دستورات جلسه کمیسیون شهرسازی و معماری گفت: با توجه به اینکه بیش از 70 درصد از شهروندانی که با شهرداری سر و کار دارند به این دفاتر مراجعه میکنند، موضوعات مرتبط از حساسیت زیادی برای شورای اسلامی شهر تهران دارد.
وی ادامه داد: با توجه به این حساسیت مقرر شد در کارگروهی که مربوط به مباحثی همچون نحوه واگذاری و نحوه اداره و ارزیابی ارائه خدمات دفاتر خدمات الکترونیک است یکی از اعضای شورای شهر در این کارگروه حضور داشته باشد و بر همین اساس کمیسیون شهرسازی و معماری من را برای حضور در کارگروه انتخاب کرد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای با بیان اینکه این برون سپاری در راستای تحقق اصل 44 قانون اساسی و با مصوبه شورای اسلامی شهر تهران در تاریخ پنجم آذر ماه سال 86 شکل گرفت، تصریح کرد: این برون سپاری که برای کوچک سازی و چابک سازی شهرداری صورت گرفت گام بسیار مثبتی بود که با حمایت ویژه شهردار تهران محقق شد.
سالاری با بیان اینکه تاکنون خدمات خوبی را از دفاتر خدمات الکترونیک شهر شاهد بوده ایم گفت: علی رغم تلاش ها، به دلیل عدم برون سپاری کامل ماموریت های شهرسازی به دفاتر، اهداف ایجاد این دفاتر محقق نشده است و در نتیجه شهروندانی که تنها باید به دفاتر مراجعه می کردند مجبورند علاوه بر دفاتر به شهرداری هم مراجعه کنند.
وی با اشاره به جلسه کارگروه احصا مغایرت های مصوبات شوراهای معماری مناطق با طرح تفصیلی اعلام کرد: گزارشی که به شهردار تهران در این خصوص داده شده است نشان از چند برابر شدن مشکلات شهروندان دارد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری تاکید کرد: شورای شهر تهران و کمیسیون شهرسازی و معماری مصمم است که این برون سپاری که مربوط به حوزه معماری و شهرسازی است، به صورت کامل انجام شود.
احمد حکیمیپور، عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران که در این نشست حضور داشت خواستار گزارشی درخصوص تحقق اهداف دفاتر خدمات الکترونیک شهر شد و گفت: سبکسازی، روان تر شدن کار مردم، کاهش تخلفات از جمله اهداف تشکیل این دفاتر بود که می بایست مورد بررسی قرار گیرد.
وی تاکید کرد: در شهرداری می بایست سبک سازی و چابک سازی صورت گیرد و اگر این دفاتر تجربه موفقی در این خصوص باشند، شورا می تواند با انگیزه بیشتری آن را دنبال کند.
مهدی چمران، عضو کمیسیون معماری و شهرسازی و رئیس شورای شهر تهران در دوره سوم با تشریح موضوعات مرتبط با این مصوبه در دور سوم شورای شهر تهران تصریح کرد: دفاتر خدمات الکترونیک شهر به این دلیل به وجود آمد که تراکم کار در شهرداری ها کاسته شده و مراجعه مردم به آنها کمتر شود.
وی با بیان اینکه با تحقق این مصوبه از تعداد کارمندان در شهرداری کاسته می شد، ادامه داد: با توسعه بیشتر این دفاتر کارهای مردم به دور از تشریفات پیچیده اداری به صورتی روان، سهل و سریع انجام می شود در حالی که این موضوع رخ نداده است.
عضو کمیسیون شهرسازی و معماری با بیان اینکه شاید از ابتدا نمیبایست دفاتر خدمات الکترونیک به شیوه کنونی آغاز می شد، اظهار داشت: انتظاری که از این دفاتر به عنوان سیستمی نوپا و جوان می رفت این بود که پاسخگویی به شهروندان سریع، مستقیم و راحت باشد درحالی که گزارشات نشان می دهد که کارها به شدت روی هم انباشته شده و وقت گیر است و زمانی که کاری با مشکلی مواجه می شود شهروند باید به شهرداری مراجعه کند.
چمران ادامه داد: امروز نه تنها از تعداد کارکنان کاسته نشده است بلکه از پیچیدگی کار نیز کاسته نشده و سرعت و سهولت در این سیستم به وجود نیامده است و با وجود فعالیت 1493 نفر در این سیستم نتایج بدست آمده نامطلوب است.
وی با بیان اینکه افزایش تعرفه ها کمکی به این وضعیت نخواهد کرد، اظهار داشت: می بایست تا دفاتر هنوز جوان هستند اصلاحات لازم برای رسیدن به اهداف مشخص شده صورت گیرد.
چمران با بیان اینکه این دفاتر کاملاً نو هستند و انتظار می رود که به درستی درخصوص آنها عمل شود تا با انبوهی از گرفتاری ها مواجه شوند، ادامه داد: این دفاتر بازوان شهرداری هستند و مدیریت شهری با اعتماد به آنها فعالیت های مختلف خود را به آنها واگذار کرده است.
وی تاکید کرد: اگر این دفاتر ظرفیت های لازم را داشته باشند حتی می توان خدمات دولتی دیگری را با هماهنگی با دولت به آنها واگذار کرد.
محمدمهدی تندگویان، نایب رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی با بیان اینکه عملا برون سپاری در این حوزه در حد یک شعار است، گفت: در حال حاضر شهروندان و دفاتر با مشکل مواجه هستند و می بایست شهرداری گزارشی را درخصوص برون سپاری به شورا ارائه دهد که مغایرت ها را مشخص کرده، نقش سیاست گذاری را نشان دهد و جاهایی که هیچ گاه قرار نیست واگذار شوند اعلام کند.
وی همچنین بر لزوم وحدت رویه تاکید کرد و گفت: قرار بود که شهرداری و دفاتر در این خصوص گزارشی را ارائه کنند، البته بخشی از مشکلات با لغو بخش نامه های مرتبط با طرح تفصیلی توسط معاونت شهرسازی و معماری بر طرف شد ولی با این وجود گزارش ها باید به شورا ارائه شود.
نایب رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی همچنین به موضوع فعالیت هایی که در دفاتر خدمات الکترونیک انجام می شود اشاره کرد و گفت: این به عنوان هشداری است که اگر دفاتر قائم به موضوعات شهرسازی و ملکی باشند با رکود این بخش چگونه می توانند به بقای خود ادامه دهند.
تندگویان در پایان بر لزوم آموزش به مراجعین دفاتر تاکید کرد و گفت: امروز مشاهده می شود که تعدای از تخلفات به دلیل عدم آگاهی سازنده صورت می گیرد و دفاتر می توانند در این خصوص کارهای خوبی را انجام دهند و این موضوع اگر نیاز به کمکهای مالی دارند این کمک ها انجام شود.
وی با تاکید بر لزوم روان سازی کارها در دفاتر تصریح کرد: امروز با یک بار مراجعه به دفاتر پلیس + 10 این امنیتی ترین کارها در زمان کوتاهی انجام می شود در حالی که یک شهروند مجبور است برای موضوعات شهرسازی یک بار به این دفاتر و چندین دفعه به شهرداری منطقه مراجعه کند.
وی تاکید کرد: بالاخره باید در جایی این رویه متوقف شده و روند کارها اصلاح شود.
عبدالحسین مختاباد عضو کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه این دفاتر هنوز برای شهروندان شناخته شده نیست، گفت: در کشورهای پیشرفته بیش از 80 درصد کارها در یک اداره خاص انجام می گیرد که فاصله کمی با شهروندان دارد و این موضوع سبب کاهش ترافیک، آلودگی و اینگونه مشکلات می شود.
محمد حقانی، عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری در این نشست با بیان پرسش مبنی بر اینکه آیا دفاتر به سوی اهداف خود حرکت کرده اند و یا تنها افزایش نیرو داشته اند گفت: من به عنوان یک شهروند فکر می کنم که نتیجه مطلوبی به دست نیامده است.
وی ادامه داد: اکنون دفاتر نو پا و جوان هستند و می بایست به گونه ای به پیش برده شوند که مسائل و مشکلاتی که درگذشته در شهرداری رخ داه در این دفاتر اتفاق نیافتد.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری همچنین با بیان اینکه آیا تناسب درآمدی در 122 دفتر خدمات الکترونیک شهر وجود دارد یا خیر، اظهار داشت: باید موضوع اینکه آیا این دفاتر می توانند از پس هزینه های خود بر بیایند مورد بررسی قرار گرفته و برای آن راهکاری اندیشیده شود.
سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری با اشاره به زحمات و تلاش های عظیم انجام شده برای این برون سپاری گفت: چون خروجی عملکرد در این حوزه مطلوب نیست در نتیجه این زحمات دیده نمی شود.
وی خطاب به قائمی، رئیس سازمان فن آوری اطلاعات شهرداری تهران گفت: امروز بیش از 80 درصد مراجعات مردم به شهرداری ها مربوط به موضوعات شهر سازی است و بیشترین نارضایتی ها نیز در همین خصوص وجود دارد و اگر شما بتوانید این موضوع را محقق کنید توانسته اید بزرگترین کار خود را در شهرداری انجام دهید.
وی با بیان اینکه برون سپاری به طور کامل انجام نشده است گفت: صدور پروانه کاری حاکمیتی نیست و در صورت واگذاری کامل به دفاتر این مشکلات برطرف می شود.
وی بر لزوم حضور یک نفر از اعضای شورا در کمیته انضباطی دفاتر خدمات الکترونیک شهر تاکید کرد و گفت: مدیریت شهری می بایست برای جلوگیری از انجام تخلفات درخصوص تعرفه ها به صورت منطقی فکر کند.