در کنار توجه به همه مسائلی که باید به بهبود زندگی شهری در تهران بیانجامد ، برنامه ریزی دقیق جهت ایجاد منابع درآمدی پایدار برای شهر ضرورت دارد .
به طورکلی منابع مالی شهرداری ها ازطریق درآمدهای پایداروناپایدارتامین میشود که همانطور که از نام آن ها مشخص است درآمد نوع دوم ثبات ندارد و وابسته به وضعیت مسکن وشرایط اقتصادی کشور است و شهرداری نمی تواند بودجه ثابتی را براساس آن ها پیش بینی کند .
همانگونه که وابستگی درآمد کشور به صادرات نفت خام آسیبرسان است و بودجه کشور با نوسانات قیمت آن در بازارهای جهانی تحتتاثیر قرار میگیرد ، وابستگی درآمد شهرداری به عوارض تراکم و ساخت و ساز نیز نامطلوب و آسیبرسان است و باید برای خروج از این وضعیت اقدامات اساسی انجام شود.
آن چیزی که عموما شهرداریها را با مشکل روبرو کرده است ، کمبود منابع درآمدی در مقابل افزایش روز افزون هزینه های جاری و عمرانی است و این مساله باید در یگ نگاه مدیریتی با استفاده از توانمندی نیروهای کارآمد متوقف کرد تا با راهکارهای لازم ، شرایط را برای پیشبرد اهداف مدیریت شهری رو به توسعه، به کار گرفت.
لذا اینجاست که تبدیل درآمدهای ناپایدار به درآمدهای پایدار و برنامه ریزی میان مدت و دراز مدت در این راستا ، به یکی از مهمترین ضرورت های مدیریت شهری بدل می شود. در این میان مشارکت دادن بخش خصوصی در اجرای طرحهای کلان برای ایجاد مکانهای تفریحی و توریستی،هتل ،سینما و واحدهای تجاری و خدماتی در شهر ، از یک طرف می تواند باعث توسعه شهری و ارائه خدمات بیشتر به شهروندان شود و از طرف دیگر شهرداری ها را در پیشبرد اهداف توسعه شهری ، توانمند کند. اگر درآمد پایدار شهرداری ها در کشورهای توسعه یافته ، بررسی شود ، می بینیم که بیش از 50 درصد درآمد پایدار آنان از محل اجاره سهم شهرداری از پروژه های مشارکتی تامین می شود.
این درحالیست که مشاهده می شود ،برخلاف مدل های موفق مدیریت شهری در دنیا ، در کشورمان سهمی که بر اثر اجرای پروژه های مشارکتی برای شهرداری ایجاد می شود، فروخته شده و یا تحت عنوان طلب پیمانکاران، به آنان واگذار می شود ، در حالی که این روند اشتباه است. در این روش مدیریت شهری باید سال ها خدمات ارائه دهد؛ در حالی که هیچ سهمی در آن پروژه ندارد.
لذا درکمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران به دنبال آن هستیم که به زودی طرحی با عنوان “الزام شهرداری تهران مبنی برعدم فروش سهم شهرداری از پروژه های مشارکتی” به تصویب برسد. در اینصورت می توان بستری فراهم کرد که کسب و کار در شهر بتواند شکل جدی بگیرد . این موضوع یکی از کلیدی ترین مهره های” اقتصاد شهری” است.
“جلب مشارکت مردم و بخش خصوصی ” در سرمایه گذاری پروژه های مختلف تهران در راستای طرح تفصیلی و در قالب سازمان مشارکت های مردمی شهرداری – که بهتر است به معاونت برای ایجاد درآمد پایدار تبدیل شود – یکی از راهکارهای موثر برای افزایش میزان درآمد پایدار شهرداری در میان مدت است.